Czy nadmiar jajek w Wielkanoc nam szkodzi?

Ślicznie ozdobiony koszyczek, bazie w wazonie, zapach żurku w kuchni oraz kolorowe pisanki. Święta Wielkanocne to czas pięknych polskich tradycji, oraz dużej ilości jajek w naszej diecie 🙂 Jaja w żurku, w sałatce, z majonezem i szczypiorkiem, w koszulach, w bace i mazurku. Takie tradycje na pewno są smaczne, ale czy… zdrowe?

Kiedy jedzenie jajek jest zdrowe?

Istnieje powszechne przekonanie, że jaja kurze powodują wzrost poziomu cholesterolu we krwi, a w konsekwencji zwiększają ryzyko wystąpienia incydentów sercowo-naczyniowych. Z tego powodu wiele osób ogranicza je w swojej diecie. Takie obawy powstały po opublikowaniu przez AHA (American Heart Association) wytycznych, w których zalecono ograniczenie spożycia jaj do 3 tygodniowo. Jak wówczas sądzono, bogate w cholesterol jajka mogą istotnie wpływać na rozwój miażdżycy. Od tego czasu pojawiło się wiele mitów, które funkcjonują do dzisiaj. Na szczęście towarzystwa naukowe nie próżnowały. Zostało przeprowadzonych wiele badań mających na celu sprawdzenie słuszności tej tezy. Jak się okazało, cholesterol zawarty w żółtku jaja kurzego NIE jest groźny dla zdrowia. Wynika to z tego, że jest inaczej metabolizowany przez nasz organizm, niż cholesterol produkowany przez wątrobę. Oznacza to, że nie wpływa istotnie na nasze wyniki badań i co ważniejsze – nie odkłada się w naszych tętnicach w postaci blaszek miażdżycowych.

3

jajka na dobę są dla nas zdrowe.

Obecne zalecenia dotyczące zdrowych osób mówią o spożyciu do 3 jaj na dobę. Okazjonalne spożycie może być nawet większe. Wyjątek stanowią osoby, które ze względów medycznych muszą ograniczyć lub całkowicie wyeliminować ten produkt z jadłospisu, np. pacjenci z dyslipidemią.

Na co dobre są jajka?

Skoro już ustaliliśmy, że jajka nie szkodzą zdrowiu, to pójdźmy o krok dalej i sprawdźmy, czy istnieją jakieś korzyści z ich jedzenia. Jak się okazuje – są one cennym źródłem wielu składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju. Jest to niewątpliwie dobra wiadomość dla wszystkich miłośników potraw, w których to właśnie jajko gra główną rolę. Do szczególnie wartościowych składników należą między innymi:

  • Lecytyna

    Warunkuje odpowiedni transport substancji w naszym organizmie oraz zapobiega odkładaniu się cholesterolu.

  • Ksantofilie

    To grupa substancji należących do przeciwutleniaczy. Działa ochronnie na nasz wzrok oraz zmniejsza ryzyko degeneracji plamki żółtej oka.

  • Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

    A, D i E oraz witaminy z grupy B

  • Fosfor

    Wpływa korzystnie na kości i układ nerwowy.

  • Kwasy DHA, czyli kwas arachidonowy i kwas dokozaheksaenowy

    Są obecne w suplementach diety przeznaczonych dla kobiet ciężarnych lub planujących ciążę. Niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego u płodu i niemowląt.

  • Cholina

    Również przyczynia się do prawidłowego rozwoju mózgu i rdzenia kręgowego w okresie życia płodowego. Ponadto udowodniono, że kobiety spożywające jej duże ilości rzadziej chorują na raka piersi.

  • Żelazo

    Jest składnikiem hemoglobiny, która rozprowadza tlen po całym organizmie. Pierwiastek ten jest niezbędny do wzrostu i regeneracji tkanek, a także do prawidłowych reakcji odpornościowych.

  • Selen

    Wzmacnia naszą odporność, spowalnia proces starzenia się organizmu oraz chroni kwasy nukleinowe przed uszkodzeniem.

  • Cynk

    Jest niezbędny w procesie mineralizacji kości, gojenia się ran oraz bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Wpływa na prawidłowe wydzielanie insuliny oraz reguluje stężenie witaminy A i cholesterolu.

Wymieniłam tylko część składników i korzyści zdrowotnych, jakie są zawarte w jajku – święta to jednak czas, który powinniśmy spędzić z rodziną, a nie przeglądając Internet, dlatego nie chcę tutaj nikogo zbyt długo zatrzymywać ;-). Uspokojeni aktualną wiedzą z zakresu dietetyki, możemy teraz spokojnie usiąść wspólnie z najbliższymi do wielkanocnego stołu i podzielić się jajkiem. Niech te Święta Wielkiej Nocy będą dla nas czasem miłych i ciepłych spotkań w gronie najbliższych, a nasze serca wypełni spokój i miłość!

PODSUMOWANIE:  jajko w naszej kulturze jest symbolem nowego życia, a w kuchni cennym źródłem składników niezbędnych do życia 🙂

Poznaj autorkę tego tekstu:
lek. Dominika Grzywacz-Suchanek